DOKUMENTI

Federalni Parlament

AMANDMANI NA USTAV BOSNE I HERCEGOVINE IZ RODNE PERSPEKTIVE
Autorice: Besima Borić i Lajla Zaimović-Kurtović


Ustavna reforma koja bi odgovarala složenim političkim, ekonomskim i socijalnim uvjetima u Bosni i Hercegovini, stanju ljudskih prava, specifično ravnopravnosti spolova, i zahtjevima puta ka Evropskoj Uniji, sigurno, zahtijeva donošenje potpuno novog teksta Ustava BiH. Postojeći tekst ne pruža mogućnosti za bitno poboljšanje Ustava amandmanskim putem jer postoji potreba za većim brojem amandmana, što bi dovelo do toga da oni svojim obimom prevaziđu postojeći tekst Ustava. Međutim, s obzirom da je u BiH izglednija promjena korak po korak, u nastavku dajemo prijedlog mogućih amandmana na tekst Ustava BiH, a koji bi uveliko unaprijedili pitanje ravnopravnosti spolova u BiH.

Federalni Parlament

USTAV I ROD: ANALIZA MOGUĆNOSTI RODNO OSJETLJIVE REFORME USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE
Autorice: Besima Borić i Lajla Zaimović-Kurtović


Reforma Ustava je jedna od najprisutnijih tema, kako u političkim, tako i u krugovima nevladinog društva u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina. Ustav Bosne i Hercegovine predstavlja dio, tačnije Aneks IV, Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je potpisan u novembru 1995. godine, sa isključivim ciljem da završi krvoproliće i rat u Bosni i Hercegovini. Već početkom 2000-ih godina pokazali su se brojni nedostaci ovog Ustava koji je u mnogo čemu nedorečen i limitirajući, te se počela pojavljivati potreba za izmjenom i doradom pojedinih njegovih dijelova. Prvi ozbiljniji pokušaji reforme Ustava BiH počeli su 2006. godine, da bi se, pogotovo sa presudom Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura,...


NOVOSTI

Januar 2014

PROMOCIJA AMANDMANA NA USTAV BOSNE I HERCEGOVINE IZ RODNE PERSPEKTIVE

Federalni ParlamentDokument „Amandmani na Ustav BiH iz rodne perspektive“ koji je izrađen u oktivu TPO projekta „Doprinos ustavnoj reformi u BiH – Jednake mogućnosti za muškarce i žene u politici“ javnosti je prezentovan u okviru zajedničkog predstavljanja Inicijative Građanke za ustavne promjene. U okviru ove inicijative, Amandmani na ustav BiH iz rodne perspektive zajedno sa Platformom ženskih prioriteta za ustavne promjene prezentovani su medijima, međunarodnim zvaničnicima, civilnom društvu (Bratunac, Modriča, Sarajevo, Banja Luka, Tuzla), te Komisiji za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. >> VIŠE..

Novembar 2013

ODRŽAN OKRUGLI STO U BRATUNCU – PREDSTAVLJANJE DOKUMENTA
"PLATFORMA ŽENSKIH PRIORITETA ZA USTAVNE PROMJENE SA AMANDMANIMA NA USTAV BIH IZ RODNE PERSPEKTIVE"

Federalni ParlamentU okviru inicijative „Građanke za ustavne promjene“ 19. novembra 2013. godine u Bratuncu je održan okrugli sto na kojem je predstavljen zajednički dokument „Platforma ženskih prioriteta za ustavne promjene sa amandmanima na Ustav BiH iz rodne perspektive“.
Članice inicijative su učesnicima i učesnicama okruglog stola predstavile pet definisanih prioriteta za koje se inicijativa ,,Građanke za ustavne promjene'' zalaže, te prijedlog rodno odgovornih Amandmana na Ustav BiH.
>> VIŠE..

Oktobar 2013

ODRŽAN OKRUGLI STO U MODRIČI – PREDSTAVLJANJE DOKUMENTA
"PLATFORMA ŽENSKIH PRIORITETA ZA USTAVNE PROMJENE SA AMANDMANIMA NA USTAV BIH IZ RODNE PERSPEKTIVE"

Federalni ParlamentInicijativa „Građanke za ustavne promjene“ je 24. oktobra 2013. godine održala okrugli sto u Modriči na kojem je predstavljen zajednički dokument „Platforma ženskih prioriteta za ustavne promjene sa amandmanima na Ustav BiH iz rodne perspektive“.
Članice inicijative su učesnicima i učesnicama okruglog stola predstavile pet definisanih prioriteta za koje će se inicijativa ,,Građanke za ustavne promjene'' zalagati u procesu reforme Ustava BiH, te prijedlog rodno odgovornih Amandmana na Ustav BiH. >> VIŠE..

Oktobar 2013

PREDSTAVLJEN DOKUMENT "PLATFORMA ŽENSKIH PRIORITETA ZA USTAVNE PROMJENE SA AMANDMANIMA NA USTAV BIH IZ RODNE PERSPEKTIVE" U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BIH

Federalni ParlamentInicijativa „Građanke za ustavne promjene“ je 22. oktobra 2013. godine na sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Parlamentarne Skupštine BiH predstavila zajednički dokument „Platforma ženskih prioriteta za ustavne promjene sa amandmanima na Ustav BiH iz rodne perspektive“.
Članice inicijative su Komisiji predstavile pet definisanih prioriteta za koje će se inicijativa ,,Građanke za ustavne promjene'' zalagati u procesu reforme Ustava BiH, te prijedlog rodno odgovornih Amandmana na Ustav BiH.
>> VIŠE..

Oktobar 2013

PREDSTAVLJEN DOKUMENT "PLATFORMA ŽENSKIH PRIORITETA ZA USTAVNE PROMJENE SA AMANDMANIMA NA USTAV BIH IZ RODNE PERSPEKTIVE"

Federalni Parlament(Sarajevo, 08. oktobar, 2013) Danas je u Sarajevu održana press konferencija na kojoj su članice inicijative „Građanke za ustavne promjene“ predstavile zajednički dokument Platforma ženskih prioriteta za ustavne promjene sa amandmanima na Ustav BiH iz rodne perspektive.  Zajednička inicijativa je proizašla iz projekata ,,Doprinos ustavnoj reformi u BiH - Jednake mogućnosti za žene i muškarce u politici” koji finansira Ambasada Švicarske i ,,Žena i pravo danas” koji finansira ,,Kvinna till Kvinna” Švedska. Događaju su prisustvovali predstavnici različitih medija.
Članovi i članice inicijative smatraju da reforma Ustava Bosne i Hercegovine mora predstavljati konsenzus, ne samo političkih aktera, nego i svih građana i građanki o najvažnijim pitanjima kojima bi se definisao budući okvir zajedničkog života. S tim u vezi, u ustavni proces moraju se ravnopravno uključiti i žene i muškarci.
Članovi i članice inicijative ,,Građanke za ustavne promjene'' definisali/e su pet prioriteta za koje će se zalagati u procesu reforme Ustava BiH, te su na osnovu njih kreirali rodno odgovorne Amandmane na Ustav. >> VIŠE..