Oktobar 2013

PREDSTAVLJEN DOKUMENT "PLATFORMA ŽENSKIH PRIORITETA ZA USTAVNE PROMJENE SA AMANDMANIMA NA USTAV BIH IZ RODNE PERSPEKTIVE" U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BIH

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ je 22. oktobra 2013. godine na sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Parlamentarne Skupštine BiH predstavila zajednički dokument „Platforma ženskih prioriteta za ustavne promjene sa amandmanima na Ustav BiH iz rodne perspektive“.
Članice inicijative su Komisiji predstavile pet definisanih prioriteta za koje će se inicijativa ,,Građanke za ustavne promjene'' zalagati u procesu reforme Ustava BiH, te prijedlog rodno odgovornih Amandmana na Ustav BiH.
Članovi i članice inicijative smatraju da reforma Ustava Bosne i

Hercegovine mora predstavljati konsenzus, ne samo političkih aktera, nego i svih građana i građanki o najvažnijim pitanjima kojima bi se definisao budući okvir zajedničkog života. S tim u vezi, u ustavni proces moraju se ravnopravno uključiti i žene i muškarci.
Prijedlog inicijative „Građanke za ustavne promjene“ biće tema na nekoj od narednih sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Parlamentarne Skupštine BiH, na kojoj će se i detaljnije razmotriti prijedlog prioriteta i amandmana za koje se inicijativa zalaže.