Mart 2018

BUDNOST SRCA – MEDITACIJECilj tehnika budnosti srca je da osoba postane svjesna svoga tijela, misli i emocija i da se prema njima odnosi otvoreno i bez osuđivanja.
TPO Fondacija iz Sarajeva pokreće program Budnost srca koji nudi različite vrste meditativnih praksi i tehnika za upravljanje stresom koje se mogu vježbati individualno i u grupama. Za početak, najvažnije  naučiti pravilno disati: 4 sekunde udahni, 7 sekundi zadrži dah, 8 sekundi izdahni.
Tehnike budnosti srca u pojedinim zemljama su, od osamdesetih godina 20. stoljeća, integrirane i u konvencionalnu medicinu, a tehnike smanjenja stresa na temelju budnosti srca, zahvaljujući Jon Kabat-Zinn, uvrštene su u konvencionalno liječenje. Jon Kabat-Zinn je ljekar i utemeljitelj Klinike za redukciju stresa na Univerzitetu Massachussets u Americi. Njegova istraživanja su pokazala da je budnosti srca prirodni kapacitet svakog čovjeka, ali i da se budnost može usavršavati vježbom. Istraživanja Harvard Univerziteta su također pokazala da svakodnevna meditacija pomaže ne samo da naše srce postane i ostane budno, već  i pomaže u jačanju imunog sistema i obnavljanju moždane mase našeg mozga koja je važna za samosvjesnost i saosjećanost, ali i smanjenu obima moždane mase koja se povezuje sa stresom.Studije sa Yale Univerziteta pokazuju da se meditacijom u mozgu upostavlja novi default mode odnosno novi sistem funkcioniranja sa fokusom na sadašnji trenutak.
Prakticiranje tehnika budnosti srca pomaže nam da osvijestimo i sretnemo Sebe i naučimo živjeti u sadašnjosti umjesto stalnog žala za prošlošću ili brige za budućnost. To je najbolji način da se oslobodimo stresa i promijenimo obrasce negativnih reakcija koje najviše štete nama Samima.
Ako ste zainteresirani da naučite više o tehnikma budnosti srca, javite nam se na email: budnosrce@tpofond.org
Prva u nizu publikacija koju vam nudimo je Dnevnik misli – Budnost srca.