27/05/2024NOVOSTI

ODRŽANA EDUKACIJA NA TEMU “UVIĐAJ KAO PROCESNA, KRIMINALISTIČKO-TEHNIČKA, TAKTIČKA I METODIČKA RADNJA, (S OSVRTOM NA SLUČAJEVE RODNO ZASNOVANOG NASILJA)“

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i TPO fondacija iz Sarajeva, u okviru projekta UNIGEM, u srijedu, 22. maja 2024., održale su  jednodnevnu edukaciju u prostorijama Centra za obuku i smještaj Specijalne policijske jedinice u Zenici.

Tema je bila “Uviđaj kao procesno, kriminalističko-tehnička, taktička i metodička radnja, (s osvrtom na slučajeve rodno zasnovanog nasilja)“, a predavač akademik prof. dr. Nedžad Korajlić, s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Na obuci je prisustvovalo 48 kriminalističkih istražitelja i kriminalističkih tehničara iz policijskih stanica i Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave te inspektori i kriminalistički tehničari iz Sektora kriminalističke policije.

Cilj ove obuke je bio unapređenje znanja i stručno usavršavanje policijskih službenika koji rade na poslovima kriminaliteta u vršenju uviđajnih radnji, odnosno obezbjeđenje lica mjesta, prikupljanje i osiguranje tragova koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Prilikom održavanja obuke policijski službenici su pokazali maksimalnu angažovanost, ozbiljnost i odgovornost, a sve oblasti koje su predviđene edukacijom su od strane prof. dr. Nedžada Korajlića detaljno predstavljene i objašnjene, te im je adekvatno odgovoreno na sva pitanja i nedoumice.

Dodatni linkovi: https://www.zenicablog.com/uprava-policije-mup-a-zdk-provela-edukaciju-na-temu-uvidaj-kao-procesno-kriminalisticko-tehnicka-takticka-i-metodicka-radnja/