LOC4SOC: Održane radionice izrade stripova u Općini Hadžići

U periodu od 23-26. aprila 2024. održane su četiri radionice na području Općine Hadžići. Radionice imaju za cilj osvještavanje o temama diskriminacije prema drugom i drugačijem kroz kreativno-umjetničke aktivnosti.

Trening je predvodio umjetnik i tattoo majstor, Jasmin Šehović uz podršku projektnog tima, prof. njemačkog jezika, Lejle Đelilović i prof. sporta i tjelesnog odgoja, Mirze Kovačević. Treninzi su realizovani u sljedećim školama: OŠ Hadžići, OŠ 6. mart, OŠ 9. maj, OŠ Hilmi ef. Šarić.

Pored učenika i učenica navedenih škola, u radionicama su učestvovali i djeca, korisnici/e Privremenog prihvatnog centra Ušivak. Aktivnosti u okviru projekta LOC4SOC nastoje povezati djecu u pokretu i djecu iz lokalne zajednice. Zajedničkim snagama učesnici/e su diskutovali o temama diskrimacija, vršnjačko nasilje, skromnost i empatija, a potom svoje misli zabilježili u formi stripa.

Društvena kohezija se ostvaruje na razne načine, ali kreativno-umjetnički stil poput ovoga, pruža siguran prostor za otvorenu komunikaciju i druženje. Ovaj metod se pokazao kao odličan način da djeca bez stida i straha iskažu svoje misli. Iako nekada djeca nemaju kapacitet iskazati misli riječima, strip kao medij omogućava da ih zabilježe u trajnoj formi.

Naše aktivnosti podržane su u okviru projekta “Individualne mjere za jačanje kapaciteta za upravljanje migracijskim tokovima u Bosni i Hercegovini” koji finansira Evropska unija, a implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM).