LOC4SOC: Održane radionice za jačanje interkulturalnih kompetencija učenika/ca u Općini Hadžići

U periodu od 16-19. aprila 2024. održane su četiri radionice na području Općine Hadžići. Radionice imaju za cilj jačanje interkulturalnih kompetencija učenika i učenica osmih razreda od strane nastavnog i stručnog osoblja koji je prvobitno učestovao u ToT treninzima.

Treninzi su realizovani u sljedećim školama:

  • OŠ Hadžići, od strane nastavnica Sabina Agić i Emina Fejzić;
  • OŠ 6. mart, od strane nastavnice Eldina Matoruge i nastavnika Đenan Mujan;
  • OŠ 9. maj, od strane nastavnika Kenan Bandić i nastavnice Mediha Biber i
  • OŠ Hilmi ef. Šarić, od strane nastavnika Suad Šarić i asistentice Arnesa Hujić.

Ono što su učesnici/e ToT treninga učili/e i propitivali/e, prenijele su na 72 učenika i učenice iz matičnih škola. Teme o kojima su distukovali učenici/e su ljudska prava, jednakopravnost, empatija, diskriminacija, predrasude, stereotipi, interkulturalizmu, socijalnoj koheziji i dr.

U globaliziranom svijetu veliki je izazov interakcija različitih kultura i društvenih manjina. Kako bi izbjegli sukobe zbog različitosti neophodno je razvijati interkulturalne kompetencije i osvještavati predrasude i stereotipe koje imamo prema drugom i drugačijem. Učenici i učenice sa područja Općine Hadžići dijele lokalnu zajednicu sa ljudima u pokretu, susreću se sa njima u školi, parkovima, igralištima.., a kreiranje ugodnog suživota ovisi upravo od njih samih i želje za upoznavanjem i prihvatanjem različitih nacija, sa različitim sistemom vrijednosti.

Naše aktivnosti podržane su u okviru projekta “Individualne mjere za jačanje kapaciteta za upravljanje migracijskim tokovima u Bosni i Hercegovini” koji finansira Evropska unija, a implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM).