21/07/2023NOVOSTI

TPO FONDACIJA ZAPOČINJE REALIZACIJU PROJEKTA MENGA: MENSTRUALNA I RODNA AKCIJA

Dana 21.07.2023. TPO Fondacija je potpisala partnerski ugovor sa Centrom za promociju civilnog društva u Sarajevu. Potpisivanjem ugovora započinjemo osmomjesečni projekat pod nazivom „MENGA: Menstraulna i rodna akcija“ koji za cilj ima zagovarati inicijativu uukidanja poreza na menstrualne proizvode praćenjem i financiranjem otpornosti te utjecati na formiranje rodno odgovornih proračuna obrazovnih institucija.

Kroz ovaj projekat TPO Fondacija će realizovati susrete sa nevladinim i vladinim organizacijama i ostvariti uvid u aktivnosti, ali i izazove sa kojima su se susreli tokom lobiranja u oblasti menstrualnog siromaštva i rodno odgovornog budžetiranja. Također, projekat je prilika za početak sprovedbe istraživanja o menstrualnom siromaštvu među studentskom populacijom. Javnosti će biti omogućeno učešće na prezentaciji glavnih nalaza istraživanja čime isti imaju priliku aktivno učestvovati i dati mišljenje, ideje i preporuke u vezi problematike menstrualnog siromaštva u BIH.

Prilikom potpisivanja partnerskog ugovora dogovoreni su načini komunikacije i izvještavanja, a prisustvovale su direktorica TPO Fondacije, prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, koordinatorica projekta Ivana Kulić, MA, direktorica CPCD-a, Aida Daguda i koordinatorica projekta Gender Budget Watchdog Network, Mersiha Jaskić.