Održana promocija knjige Ani Radošević, poetesa pokreta

Ani Radošević Rajs je svojim umjetničkim radom obilježila povijest Bosne i Hercegovine, Jugoslavije a proslavila se i širom Evrope. TPO Fondacija godine u suradnji sa Muzejem književnosti i pozorišne umjetnosti i Udruženjem La benevolencija publicirala knjigu Ani Radošević, poetesa pokreta, autorice Saide Mustajbegović i organizirala promociju 13.06.2024. godine u Sarajevu.

Ani je kroz ples i koeografije koje je kreirala nastojala postići homeostazu i balans koji nam treba svima u životu a teško je to postići, te da ja Ani utkala svoje biće, kreativnost i vrijeme da ovaj grad i naši životi budu ljepši i smisleniji, istaknula je u svom pozdravnom govoru v.prof.dr. Zilka Spahić Šiljak.  Jakov Finci je podsjetio prisutne da zaboravljene velikanke poput Ani kada odu iz svog mjesta teško se vraćaju povijest malih mjesta, ali da je na ovaj način napravljen iskorak da se ona vrati u kulturu Bosne i Hercegovine.

U razgovoru koji je vodila Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti sa autoricom Saidom Mustajbegović, ispričane su brojne anegdote i sjećanja na ovu umjenticu i njen rad. Autorica je istaknula da je osjećala dug da napiše knjigu jer je željela pokazati svijetu da je Ani Radošević vjerovana u dobro i rad u zajednici koji je bio u srži njenog djelovanja kroz Totalni teatar pa do operskih izvedbi.

Kao Ćehinja i Jevrejka, stala na stranu antifašista u Drugom svjetskom ratu, jer je znala šta znači biti drugotna i obilježena samo zato što si drugačija. Ani je bila u svemu drugačija i posebna i vjerovala je u vrijednosti koje su i tada bile uzdrmane, ali ona nije odustajala od ljudskosti i vjere da se radom i zalaganjem može praviti promjena.