11/03/2024NOVOSTI

ODRŽANA TREĆA TRIBINA TRUDBENICE U KULTURI

U subotu 09.03.2024. održana je treća tribina iz serijala “Trudbenice u kulturi” pod nazivom “Ram za sliku” u okviru UNIGEM projekta. Gošća je bila poznata fotografkinja Imrana Kapetanović koja se afirmiriala svojim projektima sa ranjivim skupinama uključujući žene, osobe sa invaliditetom migrante i druge. Razgovor je vodila prof.dr. Adisa Bašić koja je u uvodu naglasila da je Imrana umjetnica koja uspijeva očovječiti kameru i nenametljivo fotografirati s velikom dozom empatije. Pored toga, kako je istaknula prof. Bašić, Imrana je vrlo skromna iako iza sebe ima brojne samostalne i kolektivne izložbe, kako u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu.

Imrana se prisjetila svojih početaka kada je dobila prvu nagradu 2001 godine i da radila, ulagala u svoje obrazovanje i tek nakon 15 godina rada došla do nivoa profesionalnosti s kojim je zadovoljna. Imrana je istaknula da se u fotografiji mora konstantno usavršavati i da taj posao nikada nije završen. Najviše voli raditi dokumentarne projekte, poput projekta sa radnicama u tvornici Prevent, ali da ne sve manje želi raditi portrete, jer su ljudi sve manje spremni prihvatiti realnost. Pod utjecajem društvenih mreža nisu zadovoljni svojim izgledom ni fotografijama i onda nastoje da se u postporodukciji dorađuju što onda utječe na suštinu same fotografije.

Podsjećamo Trudebnice u kulturi serija je tribina koju su osmislile i moderiraju profesorice sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Ajla Demiragić i Adisa Bašić. Ove tribine realiziraju se u okviru projekta UNIGEM, koji implementiraju Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) i TPO fondacija.

Svaka tribina zamišljena je kao otvoreni razgovor koji omogućava da se razmijene iskustva književnica, vizuelnih umjetnica, muzičarki, producentica i poduzetnica u polju kulture. Kroz ove razgovore želimo da osnažimo kako djelatnice u polju kulture, tako i sve sudionice i sudionike tribina. Ovi susreti nastoje da doprinesu uspostavljanju novih solidarnih veza i saradnje trudbenica, kao i valoriziranju njihovih postignuća, te poboljšanju njihovog društvenog statusa i vidljivosti.