10/05/2024NOVOSTI

POZIV: Serija tribina TRUDBENICE U KULTURI* Četvrta tribina: Da li je muzika muški posao?

U okviru četvrte tribine pokušat ćemo da odgovorimo na pitanje da li je muzika muški posao i do koje mjere patrijarhalne norme i predodžbe oblikuju suvremenu bosanskohercegovačku muzičku scenu. I tijekom ovomjesečne tribine upoznat ćemo tri izvanredne trudbenice koje će govoriti,  kroz osobno iskustvo, kako su uspjele prevazići različite rodno utemeljene prepreke i u potpunosti se posvetiti muzičkom stvaralaštvu te kako možemo osigurati veću zastupljenost kompozitorica, dirigentica i instrumentalistice na muzičkim manifestacijama i na stručnim pozicijama na akademijama i drugim muzičkim obrazovnim i istraživačkim institucijama.  

Učestvuju: Belma Alić, profesorica violončela na Muzičkoj akademiji UNSA

                       Belma Šarančić, profesorica harmonike na Muzičkoj akademiji UNSA

                      Tijana Vignjević, dirigentica i profesorica orkestra u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo

Moderira:  Ajla Demiragić

Mjesto: Galerija Manifesto, Despićeva 3

Vrijeme: 14. maj 2024. godine, u 18 sati.

*TRUDBENICE U KULTURI  serija je tribina koju su osmislile i moderiraju profesorice sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Ajla Demiragić i Adisa Bašić. Ove tribine realiziraju se u okviru projekta UNIGEM, koji implementiraju Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) i TPO fondacija.

Svaka tribina zamišljena je kao otvoreni razgovor koji omogućava da se razmijene iskustva književnica, vizuelnih umjetnica, muzičarki, producentica i poduzetnica u polju kulture. Kroz ove razgovore želimo da osnažimo kako djelatnice u polju kulture, tako i sve sudionice i sudionike tribina. Ovi susreti nastoje da doprinesu uspostavljanju novih solidarnih veza i saradnje trudbenica, kao i valoriziranju njihovih postignuća, te poboljšanju njihovog društvenog statusa i vidljivosti.