06/03/2024NOVOSTI

Serija tribina Trudbenice u kulturi* (posebno izdanje)

RAM ZA SLIKU TRUDBENICE: fotografkinja Imrana Kapetanović

Treći po redu javni događaj „Trudbenice u kulturi“ razgovor je sa eminentnom bosanskohercegovačkom fotografkinjom Imranom Kapetanović. Povod je predstavljanje njenog recentnog umjetničkog i istraživačkog rada koji je inspirisan ženama – fabričkim radnicama, a teme razgovora će također biti i Imranin umjetnički obrt, društveni angažman, humanitarni rad… Talentovana, obrazovana i kreativna, ova umjetnica nadahnjuje svojom predanošću i svestranošću, te višestruko zavređuje da se njen glas čuje.

razgovor vodi:  Adisa Bašić

Mjesto: Galerija Manifesto, Despićeva 3

Vrijeme: 9. mart 2024. godine, u 18 sati.

*TRUDBENICE U KULTURI  serija je tribina koju su osmislile i moderiraju profesorice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Ajla Demiragić i Adisa Bašić. Ove tribine realiziraju se u okviru projekta UNIGEM, koji implementiraju Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) i TPO fondacija.

Svaki od susreta zamišljen je kao prilika za otvoreni razgovor između književnica, vizuelnih umjetnica, muzičarki, producentica i poduzetnica u polju kulture. Cilj je razmjena negativnih ali i pozitivnih iskustava i praksi, te međusobno osnaživanje, ohrabrivanje i saradnja. Ovi susreti doprinose i valorizovanju postignuća djelatnica u kulturi, te poboljšanju njihovog društvenog statusa i vidljivosti.