Januar 2021

UNIGEM: STUDENTSKE AKTIVNOSTI NA SVEUČILIŠTU U MOSTARU


U okviru projekta University and gender mainstreaming (UNIGEM) grupa studenata i studentica Sveučilišta u Mostaru organizovala je niz aktivnosti i time obilježila svjetsku kampanju „16 dana aktivizma“.

Studenti i studentice su realizovali sljedeće aktivnosti:

Aktivnost 1 – osmišljavanje, izrada i postavljanje informativnih plakata s osnovnim pojmovima na Ustrojbene jedinice Sveučilišta.

Aktivnost 2 – prikazivanje filma ,,I am not an easy man“ u amfiteatru ,,Gabrijel Jurkić“ koji govori o zamjenjim rodnim ulogama nakon čega je uslijedila diskusija.

Aktivnost 3 – održavanje radionice na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a radionice su predvodile studentice Studija psihologije.

Aktivnost 4 – podjela letaka o osnovnim pojmovima vezanih za rodnu neravnopravnost, osnovnim informacijama o rodnoj diskriminaciji i rodno zasnovanom nasilju.

Aktivnost 5 – puštanje balona u kampusu Sveučilišta s ciljem podizanja svijesti o rodno zasnovanom nasilju i neravnopravnosti.

Aktivnost 6 – postavljanje photo kutka na ulazu u Filozofski fakultet gdje su se svi studenti fotografisali s porukom o rodno zasnovanom nasilju. Kutak je bio obilježen rekvizitima tipično ,,muškim” (brkovi), tipično ,,ženskim’ (crvene usne) te se kroz slike ukazalo na aspekte ravnopravnosti.

Aktivnost 7 – realizacija debate na temu ,,Koliko smo zapravo ravnopravni?“ u čitaonici Filozofskog fakulteta.