Mart 2022

Svečano otvoren Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) u Sarajevu


 

U ponedjeljak 28. 03. 2022. u zgradi Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu „Prof. dr. Zdravko Grebo“ svečano je otvoren Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC). Na otvaranju su govorili: Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, direktor Centra za ljudska pravaUniverziteta u Sarajevu prof. dr. Nedžad Korajlić, direktorica TPO Fondacije v. prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, prof. dr. Jasna Kovačević koordinatorica Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Sarajevu, kao i koordinatorica Univerzitetskog gender resursnog centra, mr.sci. Jasmina Čaušević.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj u svom obraćanju je istaknuo sljedeće: „Raduje me činjenica da u relativno kratkom vremenskom periodu, činimo naredni, veoma značajan, iskorak u pogledu promocije i zaštite rodne ravnopravnosti na Univerzitetu u Sarajevu. Stavljanje u funkciju Univerzitetskog gender resursnog centra je od izuzetnog značaja, ne samo za naš Univerzitet, nego i za regionalne napore usmjerene na promociju i zaštitu rodne ravnopravnosti u oblasti visokog obrazovanja.“ Dodao je „da u okviru naše akademske zajednice širimo kritičnu masu profesora i studenata aktivno posvećenih i predanih pitanju promocije i zaštite rodne ravnopravnosti na Univerzitetu u Sarajevu. Sada je od presudne važnosti da udružimo naše djelovanje i ostvarimo uspjeh u planiranim aktivnostima. Iz iskustva znam da će nas svaka uspješno realizirana aktivnosti ohrabriti u pogledu novih aktivnosti i novih iskoraka u oblasti rodne ravnopravnosti.“

Direktorica TPO Fondacije v. prof. dr. Zilka Spahić Šiljak objasnila je da Univerzitetski gender resursni centar je nastao u sklopu projekta „Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje“ (UNIGEM) koji predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavno i administrativno osoblje, studente i studentice na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i regiji. Rekla je da projekat finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, a da njegovu implementaciju provodi TPO fondacija kroz regionalnu saradnju sa 18 univerziteta/sveučilišta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Direktor Centra za ljudska pravaUniverziteta u Sarajevu prof. dr. Nedžad Korajlić je u obraćanju podsjetio prisutne da Centar ima 8000 bibliotečkih jedinica, te godinama pružati usluge informacijske podrške brojnim domaćim i stranim istraživačima. S obzirom da je rodna ravnopravnost jedna od temeljnih tema ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, Centar će nastaviti raditi u pravcu promocije rodne ravnopravnosti.“

Prof. dr. Jasna Kovačević, koordinatorica Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Sarajevu, rekla je da je danas veoma važan dan, jer danas poduzimamo jedan od koraka koji će UNSA-u pozicionirati kao pionirsku instituciju koja će drugima pokazati šta znači orodnjavanje politika rodne ravnopravnosti- Drago mi je da ujedno imamo priliku jačati saradnju s nevladinim sektorom, ali i sa vladinim institucijama. Novoosnovani Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) Univerziteta u Sarajevu bit će „hub“, stjecište dobrih ideja, koje će učini UNSA-u vidljivim i u regionalnom i u međunarodnom kontekstu.

Svečano otvaranje je završeno prezentacijom zvanične internetske stranice centra unigerc.unsa.ba, a koordinatorica Univerzitetskog gender resursnog centra, mr.sc. Jasmina Čaušević, istakla je da će, uz podorganizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu – Centar za ljudska prava i Centar za interdisciplinarne studije „Prof. dr. Zdravko Grebo“, i ovaj resursni centar kroz svoje obrazovne programe pružati edukaciju, kroz istraživački rad proizvoditi, a kroz bogatu biblioteku prenositi znanja koja mogu prevenirati rodno zasnovano nasilje i diskriminaciju na visokoškolskim ustanovama.