Oktobar 2018

PETA PANEL DISKUSIJA FER DISKURSA:
"INSTRUMENTALIZACIJAŽENSKOG 'ŽIVOG' TIJELA"


25.10.2018 godine u 18:00 održana je peta sesija Inicijative FER diskursi koju su zajednički organizirali TPO Fondacija i IMIC Zajedno iz Sarajeva. Sesiju je moderirao Nikola Vučić. A izlaganje o temi "Instrumentalizacija ženskoga 'živoga' tijela: od 'nacionalnih čuvara života' do 'kaubojki pod hidžabom'" održala je teoretičarka i predavačica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Ajla Demiragić.
Ona polazi od teze Arthura Krokera da su ženska tijela uvijek služila kao tekst u kojemu su upisani dominantni mitovi maskulinističke kulture, mitovi koji su ta tijela definirali kao 'drugo', prožeto idologijom i diskurzivno konstuirano kao neposlušno, prijeteće, ono koje se ne može kontrolirati.

Ponuđen je i kratak osvrt na pitanje rodno određenih tijela koja se, ne samo u ratu već i tzv. poraću i vremenu tranzicije, tretiraju kao "teritoriji, označitelji i prozvođači pripovijesti nacija" (Nira Yuval-Davis). Profesorica Demiragić je također kritički govorila o poželjnim društvenim ulogama, kao i o "ideologiji majčinstva" koja negira ženama pravo na identitet žena i sebstva izvan majčinstva. Naglasila je kako se jasna distinkcija između muških i ženskih tijela posebno zaoštrila jačanjem kapitalizma.