Decembar 2016

TPO FONDACIJA ZAJEDNO SA SREDNJIM I OSNOVNIM ŠKOLAMA IZ CIJELE BiH
OBILJEŽILA DAN LJUDSKIH PRAVA
Tokom proteklih 16 dana kampanje TPO Fondacija je zajedno sa brojnim partnerima i partnerkama sprovela niz edukativnih aktivnosti širom BiH, a ovogodišnja kampanja je najvećim dijelom bila usmjerena na saradnju sa zvaničnim bh. obrazovnim institucijama. S tim u vezi, povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava zvanično je i završena ovogodišnja kampanja koju su ove godine pod motom ''Probudi, pokreni, promijeni!'' realizirale srednje i osnovne škole Sarajevskog i Tuzlanskog kantona kao i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Pored velikog spektra obrazovnih aktivnosti, sastavni dio kampanje je bio i objavljeni konkurs za najbolji strip rad namijenjen mladima iz cijele Bosne i Hercegovine, a koji je rezultirao velikim brojem prijavljenih radova. Stručni žiri u sastavu: Elma Softić-Kaunitz, dugogodišnja saradnica TPO Fondacije i generalna sekretarka udruženja ''LaBenevolencija'' Sarajevo, Damir Bašić, grafički dizajner i novinar i Jakov Čaušević, magistar rodnih studija i ilustrator izdvojili su 21 najbolji rad koji su u skladu sa zadatim smjernicama i kriterijima u potpunosti obuhvatili temu i zahtjeve konkursa. Pomenuti radovi su javnosti predstavljeni u sklopu promocije zbirke pripovijetki i strip naracija za mlade ''Sve što (ne) želimo znati'' koje potpisuju autorski dvojac Elma Softić-Kaunitz i Pavle Kaunitz te ilustrator Jakov Čaušević.

Promocija i kolektivna izložba najboljih strip radova su održane 09.12.2016. povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u svečanoj sali Jevrejske opštine, a cijeli događaj je okupio preko 170 mladih ljudi, djece, nastavnika i nastavnica kao i drugih partnera TPO Fondacije. Tim povodom, zahvaljujući finansijskoj podršci UniCredit banke d.d. Mostar, žiri je imao posebnu čast i zadovoljstvo proglasiti pet najboljih strip radova za 2016. godinu:

1. Prvo mjesto: Amina Ganić, JU Gimnazija Dobrinja,  Sarajevo
2. Drugo mjesto: Elma Nukić, JU Gimnazija Živinice, Živinice
3. Treće mjesto: Hana Voloder, JU Treća gimnazija, Sarajevo
4. Četvrto mjesto: Nives Saračević i Berina Kapetanović, JU Gimnazija Meša Selimović, Tuzla
5. Peto mjesto: Mevludina Subašić, JU Gimnazija Musa Ćazim Ćatić, Tešanj

Posebna nagrada žirija je dodijeljena Milenku Bogdanoviću iz Prijedora

Obrazloženje žirija

DOBITNICI NAGRADA KONKURSA ''PROBUDI, POKRENI, PROMIJENI!''


U uži krug su ušli sljedeći/e natjecatelji/ce, a njihovi radovi su bili izloženi na promociji. Njihov dolazak u Sarajevo su omogućili dugogodišnji partneri iz Regionalnog austrijskog ureda za naučnu i kulturnu saradnju. Izlozeni su radovi (abecednim redom):

Adna Brkić, Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn, Sarajevo
Ahmed Jahić, JU Mješovita srednja elektrotehnička škola, Tuzla
Ajla Fočić, JU IV osnovna škola, Mostar
Amina Kazazović, JU OŠ 9. maj, Pazarić
Anida Šlaki, Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn, Sarajevo
Ante Udovičić, III osnovna škola, Mostar
Berina Gušić, JU Gimnazija Dobrinja, Sarajevo
Džejlla Pamuk, Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije, Sarajevo
Elma Alić i Emina Redžić, JU Srednja građevinska škola, Mostar
Hana Kara, OŠ Mustafa Ejubović - Šejh Jujo, Mostar

Harun Hundur, Gimnazija Musa Ćazim Ćatić, Tešanj
Lejla Durmišević, OŠ Hasana Kikića, Gradačac

Mensura Čorbo, Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije, Sarajevo
Nina Kapetanović, JU Gimnazija Dobrinja, Sarajevo
Sara Mahmić, OŠ Mustafa Ejubović - Šejh Jujo, Mostar
Selma Bečić i Iva Pavičić, Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije, Sarajevo


Ovim zajedničkim susretom TPO Fondacija je poslala važnu poruku koja naglašava da smo svi podjednako odgovorni, kao individue, ali i kao društvo, da vidimo, prepoznamo i reagujemo na nasilje, odnosno da zajednički djelujemo na polju sprječavanja i uz pomoć nadležnih institucija osuđivanja i kažnjavanja nasilja nad ženama i djevojčicama