Juli 2016

PROMOCIJA KNJIGE "MI DJECA OKUPACIJE – PRIPOVIJESTI KĆERKI I SINOVA SAVEZNIČKIH VOJNIKA"


VIDEO SA PROMOCIJE KNJIGE: MI DJECA OKUPACIJE NA LINKU:
https://youtu.be/aHi3CT0hLEo

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu, 11. jula 2016. u 19 sati održana je promocija knjige "Mi djeca okupacijepripovijesti kćerki i sinova Savezničkih vojnika" autorice Ute Baur Timmerbrink.
Riječ je o knjizi koja u sadržajnom smislu predstavlja jedinstven primjerak narativnih svjedočenja o djeci okupacije koja su rođena u periodu između 1945.-1955. godine 20. stoljeća. O knjizi su govorile autorica Ute Baur-Timmerbrink, profesorica s Univerziteta u Leipzigu dr. Heide Glaesmer i psihijatrica Amra Delić, a promociju je moderirala  Monja Šuta-Hibert koja je ujedno i prevoditeljica ovog naslova.
Nakon kapitulacije nacističke Njemačke, u maju 1945. godine, Njemačku i Austriju okupiraju vojne snage Savezničkih sila i dijele ih u četiri zone okupacije. Glavni gradovi, Beč i Berlin podijeljeni su na četiri sektora. Usprkos zabrani fraternizacije koja je od samog početka važila za sve savezničke vojnike, u svim zonama okupacije dolazi do intimnih kontakata vojnika i lokalnih žena. Krajem 1945. i početkom 1946. rađaju se prva djeca okupacije. Među tom djecom bilo je i one koja nisu začeta u ljubavnim vezama i aferama. Mnoga od njih su bila djeca silovanih majki. Danas se u Austriji polazi od pretpostavke da postoji oko 20 hiljada, a u Njemačkoj između 200 i 250 hiljada djece okupacije, dok je pak stvarni broj vjerojatno mnogo veći od navedenog.

Djeca okupacije, kao i njihove majke, bila su izložena višestrukoj diskriminaciji. Tamnoputa djeca su ponajviše bila žrtve rasističkih, ideoloških i moralnih predrasuda, djelomično zasnovanih na nacističkoj propagandi. Najveći dio njih je decenijama nosio teško duševno breme. Ova knjiga pripovijeda sudbinu djece okupacije koja se nisu pomirila sa neriješenim pitanjima oko svog porijekla. Dvanaest izabranih portreta, kao i dva teorijska poglavlja oslikala su djecu okupacije u Njemačkoj i Austriji nakon Drugog svjetskog rata, i predstavili njihove živote i veliku čežnju za istinom. Ovo putovanje u prošlost nosi sa sobom bol, nesigurnost, ali ujedno i nadu.
Knjiga nastoji djeci okupacije, baš kao i svim drugim čitaocima, probuditi hrabrost za suočenje sa vlastitom prošlošću kako se nerazriješena pitanja ili čak traume ne bi prenosile na naredne generacije.
Cijeli događaj je bio medijski popraćen, a za više informacija, molimo, posjetite sljedeće linkove:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/mi-djeca-okupacije

http://www.vecernjak.net/odrzana-promocija-knjige-mi-djeca-okupacije

http://www.tacno.net/kultura/promocija-knjige-target="_blank"mi-djeca-okupacije-pripovijesti-kcerki-i-sinova-saveznickih-vojnika