Novembar 2015

16 DANA AKTIVIZMA PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA

Ove godine, povodom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, TPO Fondacija tradicionalno organizira niz aktivnosti u svrhu podizanja svijesti protiv rodno zasnovanog nasilja. Ove godine je moto „Zašto čekaš?“, odnosno zašto ne prekinemo šutnju i čekanje kada je o nasilju riječ. Kaleidoskop radionica, promocija i izložbi će se održavati u suradnji s fakultetima u Sarajevu, Zenici, i Tuzli, te u osnovnim i srednjim školama u već pomenutim gradovima, kao i u Živnicama, Srebreniku, Podlugovima, Maglaju i Novom Šeheru. Na radionicama će djeca i mladi moći čuti što se sve podrazumijeva pod pojmom nasilje, koji su njegovi pojavni oblici i što mi možemo učiniti, tj. kako imati nultu toleranciju prema rodno zasnovanom nasilju i nasilju općenito. Bit će postavljeni i aktivistički panoi u školama gdje će učenici/ce moći napisati svoje mišljenje i načine kako pridonijeti smanjenju rodno zasnovanog nasilja.
Promocija knjige „Rodni stereotipi:Zvuči poznato?“ urednice Monje Šute-Hibert će biti upriličena na gore navedenim fakultetima, a u njoj se može pronaći zbir eseja koji govore o duboko uvriježenim rodnim stereotipima, predrasudama o feminizmu i položaju žene u bh. društvu. Recenzenti su gospođa Radmila Rangelov Jusović i profesor Damir Kukić. Pored eseja, u knjizi se nalaze i stripovi iz edicije „Bauk Feminauk“ koji je rezultat suradnje TPO Fondacije sa grupom „Brkate“ i autorom crteža Jakovom Čauševićem. Stripovi kroz duhovite situacije portretiraju svakodnevne situacije kroz koje se provlače rodni stereotipi. Performans „Presijeci“ u suradnji s glumicama Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo će također biti dijelom ovogodišnje kampanje koji će predstaviti emocionalno stanje žrtava nasilja kroz govor tijela i jasno poručiti da nasilju mora doći kraj.
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava će biti upriličena promocija drugog izdanja stripa „Nira“ i zbirke pripovijetki „Nirini izazovi“ u Jevrejskoj opštini u Sarajevu, kao i svečana dodjela nagrada za najbolje radove proizašle iz konkursa TPO Fondacije Sarajevo „Nastripaj nasilje!“.
Nadamo se da ćemo našim aktivnostima napraviti pomak u svijesti i razmišljanju naših sugrađana/ki o nasilju i stereotipima kako bismo zajedno gradili društvo u kojemu će se rodno zasnovano nasilje tretirati kao relevantan društveni problem.