Februar 2022

SAPERE BH: Edukacija nastavnog osoblja iz Kantona Sarajevo


 

U periodu od 24-25. februara, 2022. godine, realizovan je dvodnevni trening u okviru programa SAPERE BH – Filozofija za djecu (P4C) u Sarajevu. Učesnici_e treninga su bili 40 nastavnika_ca razredne nastave, prema odabiru Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

TPO fondacija, u saradnji s Institutom SAPERE iz Velike Britanije, u posljednje četiri godine dodatno obrazuje nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola te univerziteta za primjenu metoda kritičkog mišljenja (P4C) u nastavnom procesu.

Prvi dan treninga započela je pomoćnica ministrice za odgoj i obrazovanje KS, Nihada Čolić: ,,Ovo je priča koja nama znači i treba. Ostavljam vas profesionalkama. Voljela bih da sam s vama da ih mogu slušati, ali danas je ta privilegija pripala vama. Od 1010 učitelja u kantonu, izabrano je četrdesetak koji će moći ovo iskoristiti. Tako da zaista shvatite ovo kao privilegiju.”

Učitelji i učiteljice su u prvom dijelu treninga upoznati sa svim detaljima procesa (kada i gdje će se održavati edukacije, koliko dugo će trajati, šta mogu očekivati nakon okončanja edukacije), sa programom Filozofija za djecu i načinom implementacije tog programa u Bosni i Hercegovini.

Drugi dan treninga započela je ministrica za odgoj i obrazovanje KS, Naida Hota Muminović: ,,U svijetu kada svi pričamo o STEMu, egzaktnim naukama, a zapravo male države imaju prilike da u tim vještinama napreduju ekonomski aspekt, ali ako lišimo to ljudskog ugla i pogleda, onda to ne vrijedi. Zato kada vi učitelji, kao osobe u čije ruke prvi put dolaze učenici na dugom obrazovnom putu, te stvari dobro funkcionirate, jedan dio učenika će birati filozofiju kao profesiju i tako to treba biti. Kritičko promišljanje treba biti imperativ obrazovanja.”

TPO Fondaciju je SAPERE UK Institut akreditirao za realizaciju ovog svjetski priznatog programa. Edukatorice na predstojećim treninzima certificirane su P4C trenerice: prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, mr. sci. Elmana Cerić, mr. sci. Sedžida Hadžić i mr. sci. Dragana Koprivica.