Nov 2022

Najava aktivnosti kampanje “16 DANA AKTIVIZMA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST i svečano otvaranje izložbe “ZNAŠ LI?”

TPO fondacija danas je najavila aktivnosti kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” koja počinje 25. novembra i traje do 10. decembra 2022. kao važan segment projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming), koji finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, i koji se realizuje u partnerstvu sa 19 univerziteta u BiH i regiji (Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji). Svečano je otvorena i izložba “Znaš li?”, sačinjena od deset plakata koji sadržavaju poruke najčešćih oblika rodno zasnovanog nasilja (RZN) na univerzitetima, i koja će do kraja Kampanje biti izložena na Kampusu UNSA-e.

>> više

Nov 2022

Konferencija za medije i izložba – Kampanja “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” za 2022. godinu

TPO fondacija organizuje konferenciju za medije u četvrtak, 24.11.2022. u 12:00 sati na kojoj će predstaviti aktivnosti, koje će se u sklopu projekta UNIGEM održati na 19 partnerskih univerziteta, povodom kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” za 2022. godinu. Isti dan, nakon konferencije bit će upriličeno svečno otvorenje izložbe pod nazivom “Znaš li?” na uređenoj šetnici Kampusa UNSA-e, čije poruke upućuju na neke od najčešćih oblika rodno zanovanog nasija (RZN) na univerzitetima.

>> više

Nov 2022

Promovirano UNIGEM istraživanje na Internacionalnom univerzitetu Travnik

Na Internacionalnom univerzitetu Travnik (IUT) u Travniku 04. novembra 2022. Promovisano je prvo regionalno istraživanje o rodno zasnovanom nasilju (RZN) u akademskim zajednicama, objedinjeno u knjizi “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja” koju su uredile prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, prof. dr. Jasna Kovačević i prof. dr. Jasmina Husanović. Promociji su prisustvovali_le predstavnici_ce akademske zajednice, nevladinog sektora, studenti i studentice, te medijske kuće. Istraživanje je provedeno u okviru projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, provodi TPO fondacija iz Sarajeva u pratnerstvu sa 19 univerziteta iz regije, a njegovi rezultati pokazuju da treba osnaživati ljude u akademskoj zajednici da prepoznaju RZN i da reaguju kada ga prepoznaju.

>> više

Nov 2022

Promovirano UNIGEM istraživanje na Univerzitetu u Novom Sadu

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu 31. oktobra 2022. održana je promocija knjige “Izazovi integrisanja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja” u kojoj su objednjineni rezultati prvog regionalnog istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama, provedeni na 18 univerziteta u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Istraživanje je realizovano u okviru projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi TPO fondacija iz Sarajeva u partnerstvu sa 19 univerziteta u regiji, sa ciljem prevencije i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja, te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju.

>> više

Nov 2022

Promovirano UNIGEM istraživanje na Univerzitetu u Sarajevu

TPO fondacija iz Sarajeva je danas, u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, održala promociju knjige o rezultatima prvog regionalnog istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama, koje je provedeno na 18 univerziteta u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Istraživanje “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja” realizovano je u okviru projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, i koji predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice te studente i studentice na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i regiji.

>> više